Kilka słów o sushi
Potrawa, która kojarzy nam się z Japonią i surową rybą to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu witamin. W Polsce coraz częściej sięgamy po sushi na lunch czy danie główne, dlaczego warto to robić jeszcze częściej? Sprawdźcie!
Trochę historii
Potrawa wywodzi się z Chin, co zaskakuje wielu jej miłośników, którym kojarzy się głównie z krajem kwitnącej wiśni. W IV w.p.n.e. Pojawiło się nare zushi, które było sposobem konserwacji ryb przy pomocy słonego ryżu, który nie był wtedy elementem posiłku tylko miał za zadanie zamarynować rybę. Dopiero kilkaset lat później sushi, jakie znamy do dzisiaj, pojawiło się w Japonii, to właśnie Japończycy uczynili ze sposobu konserwacji ryb osobną potrawę!
Kilka ciekawostek…
1. Słowo “sushi” nie oznacza słonej ryby, jak powszechnie się to kojarzy. Określenie to możemy przetłumaczyć jako “słony ryż”.
2. Nori, czyli wodorost używany do rolowania sushi był kiedyś zeskrobywany z łodzi rybackich i suszony na słońcu. Obecnie pozyskiwany jest ze specjalnych hodowli.
3. Nigiri, czyli plaster ryby położony na porcji ryżu powinno jeść się do góry nogami, tak, aby wkładając go do ust, rybę kłaść na języku4. Marynowany imbir dodawany do posiłku pozwala oczyścić kubki smakowe podczas jedzenia, ale również jest świetnym sposobem na budowanie odporności
5. Zgodnie z tradycją sushi powinno jeść się rękami
Czy sushi jest zdrowe?
Sushi stworzone na bazie surowej ryby to doskonałe źródło białka, witaminy D i B, selenu, fosforu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Algi morskie, wykorzystywane przy produkcji nori są pełne żelaza, wapniu, witaminy C, E i B, oraz beta-karotenu. Ziarna sezamu wykorzystywane przy tworzeniu maki sushi to błonnik, żelazo i magnez.
My uwielbiamy bawić się smakami, tworzyć nowe połączenia przy tworzeniu rolek sushi, a Ty na co miałbyś ochotę? Zajrzyj do Canteen Am Am na Tydzień Azjatycki od 14 do 18 października, a w czwartek i piątek skosztuj pysznych, świeżych ryb ukrytych w ryżu i dodatkach, które będą przygotowywane na Twoich oczach przez sushi mastera!