INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
1. Jaja
jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
2. Mleko
mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
3. Zboża zawierające gluten
mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
4. Orzeszki ziemne
masło arachidowe, bakalie
5. Orzechy
krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
6. Dwutlenek siarki
owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela
7. Łubiny
8. Sezam
ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
9. Soja
grzanki
10. Seler
seler jako korzeń i łodyga, wędlina
11. Gorczyca
musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki przypraw
12. Ryby
ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju