INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH NIETOLERANCJE POKARMOWE

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

CanteenAMAM-Alergeny-1. Jaja
1. Jaja

jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny

CanteenAMAM-Alergeny-2. Mleko
2. Mleko

mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina

CanteenAMAM-Alergeny-3. Zboża zawierające gluten
3. Zboża zawierające gluten

mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki

CanteenAMAM-Alergeny-4. Orzeszki ziemne
4. Orzeszki ziemne

masło arachidowe, bakalie

CanteenAMAM-Alergeny-5. Orzechy
5. Orzechy

krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe

CanteenAMAM-Alergeny-6. Dwutlenek siarki
6. Dwutlenek siarki

owoce suszone – w szczególności te, które muszą zachować jasny kolor np. morela

CanteenAMAM-Alergeny-7. Łubiny
7. Łubiny

CanteenAMAM-Alergeny-8. Sezam
8. Sezam

ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki

CanteenAMAM-Alergeny-9. Soja
9. Soja

grzanki

CanteenAMAM-Alergeny-10. Seler
10. Seler

seler jako korzeń i łodyga, wędlina

CanteenAMAM-Alergeny-11. Gorczyca
11. Gorczyca

musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki przypraw

CanteenAMAM-Alergeny-12. Ryby
12. Ryby

ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju

CanteenAMAM-Alergeny-13. Skorupiaki
13. Skorupiaki

CanteenAMAM-Alergeny-14. Mięczaki
14. Mięczaki