Blog
Z radością zapraszamy do zapoznania się z naszą wyjątkową ofertą komunijną! Przygotowaliśmy szeroką gamę propozycji, które sprawią, że ten dzień będzie niezapomniany. Serdecznie zapraszamy do kontaktu, by omówić szczegóły oraz dobrać idealne rozwiązania dostosowane do Państwa potrzeb i oczekiwań.
Lato w mieście? Sprawdź czego nie jeść i nie pić w upały Kiedy temperatura na zewnątrz sięga 30 stopni, żar leje się z nieba, a my nie potrafimy robić nic innego jak tylko chować się w cieniu i sączyć schłodzone napoje, zazwyczaj nie mamy ochoty na jedzenie. Mimo tego, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem w […]
Wychodzimy naprzeciw Waszym oczekiwaniom i przygotowujemy zestaw potraw świątecznych, które mogą trafić wprost na Twój świąteczny stół
Oferta z odbiorem własnym lub z możliwością dostawy (10 zł).
„Musimy ograniczyć zużycie plastiku na świecie!” to zdanie w ciągu ostatniego roku usłyszał lub przeczytał chyba każdy. Życie w zgodzie z naturą to nie tylko efekt powszechnie widocznej mody, ale przede wszystkim chęci dbania o środowisko i ekosystem. Dlatego zachęcamy Was do wspólnego ograniczenia zużycia plastikowych opakowań.
Francuskie techniki krojenia. Francuzi to naród, który oprócz bogatej tradycji kulinarnej dał światu niezliczoną ilość technik krojenia warzyw – od plasterków (vichy) po cienkie słupki (julienne). Oto przegląd najważniejszych z nich. Bátonnet – Słupki (paluszki o długości od 3 do 4 cm i grubości około 0,5 cm)Technika polegająca na wykrawaniu dużych grubych słupków warzyw, w […]
Potrawa, która kojarzy nam się z Japonią i surową rybą to źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu witamin. W Polsce coraz częściej sięgamy po sushi na lunch czy danie główne, dlaczego warto to robić jeszcze częściej? Sprawdźcie! Trochę historiiPotrawa wywodzi się z Chin, co zaskakuje wielu jej miłośników, którym kojarzy się głównie z krajem kwitnącej […]
Maliny są bardzo wdzięcznym owocem i o ich dobrym działaniu można by niejedną książkę napisać. Uwierzycie lub nie, ale zawierają one ponad 100 różnych olejków eterycznych, co tłumaczy ich charakterystyczny i intensywny smak oraz zapach. Ponadto odnajdziecie w malinach kwasy organiczne, np. kwas cytrynowy, jabłkowy, a także salicylowy (roślinny odpowiednik aspiryny). Służą również za znakomite […]
Jest kilka powodów po co męczyć się robiąc syrop z owoców bzu czarnego. Po pierwsze jest banalnie prosty w przygotowaniu. Po drugie syrop dostępny w sklepie zawiera jedynie do 35% naturalnego soku z owoców czarnego bzu i ogromne ilości cukru, tak duże, że w czasie choroby moje dzieciaki wręcz odmawiały jego konsumpcji, dlatego warto zrobić […]
Jak powstaje matcha? Matcha oznacza drobno sproszkowaną herbatę. W Japonii w tej formie znana jest od tysiącleci, w Europie odkrywamy ją od niedawna. Podobno jest najzdrowsza ze wszystkich zielonych herbat, ale nie ze względu na gatunek (powstaje z dobrze znanej tenchy, czasami z gyokuro), tylko dzięki procesowi produkcji. 2-3 tygodnie przed zbiorami krzewy herbaciane osłaniane są przed […]
Tak stwierdził przed wiekami Hipokrates. Choć może się wydawać, że jest to powiedzenie nieaktualne, wcale tak nie jest. Spróbujmy zastanowić się nad jego sensem. Wiele Pań Domu próbuje leczyć swoje rodziny naturalnymi sposobami. Każda z Nas wie, że aby zapobiec biegunkom należy spożywać jogurty, a przed przeziębieniem chronią nas czosnek oraz miód. Na rynku dostępnych […]
Korzeń imbiru zawiera mieszaninę związków biologicznie czynnych (m.in. alkohol, olejki eteryczne, gingerol), dzięki którym mózg pracuje wydajniej, wątroba sprawniej odtruwa organizm, a układ pokarmowy produkuje jeszcze większe ilości enzymów trawiennych. Warto wiedzieć, że rodzina imbirowatych obejmuje ok. 140 gatunków, najpopularniejszą odmianą imbiru jest imbir lekarski, czyli roślina występująca jako przyprawa lub składnik kosmetyków. Imbir lekarski […]
Kasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu ich podstawowy składnik diety. Nic dziwnego – kasza bulgur jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu […]